adidas eqt adv sock preview adidas eqt support adv sock first look adidas eqt support adv sock first look adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock colorways adidas eqt support 93 17 still breeze glitch camo adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze first look adidas eqt support 93 17 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt adidas eqt support adv adidas eqt support adv core black adidas originals adidas eqt tactile green pack adidas eqt tactile green pack adidas eqt light green pack womens adidas eqt support 9317

Dezvoltarea baschetului românesc

Totalbaschet.ro: Tab Baldwin afirma ca pentru dezvoltarea baschetului romanesc “ar trebui să se investească nu numai în competiţiile pe categorii de vârstă, ci şi în dezvoltarea antrenorilor. Odată ce ai antrenori bine pregătiţi, vei avea şi competiţii excelente cu jucători excelenţi.”. Cum vedeti un proiect pentru dezvoltarea antrenorilor? Ce ar trebui el sa presupuna?

Mă bucur că aţi pus această întrebare şi că există în sfârşit o opinie a unui antrenor străin de valoare cu privire la formarea şi perfecţionarea antrenorilor. Atâta timp (cam de 2 ani) am tot semnalat acest lucru, fiind dovada chiar şi o postare pe acest colţ al antrenorului, încât POATE măcar acum voi fi înţeles.

1. În primul rând, din câte cunosc, s-a pornit în formarea antrenorilor prin licenţerea acestora şi participarea la cursul ce le oferă posibilitatea acestora de conduce echipele de pe banca tehnică. (poate mai există şi alte forme, însă recunosc că nu am aici cunoştinţă asupra acestora).
Lucru bun pentru început, însă ca să aibă un efectul dorit (antrenori foarte bine pregătiţi => sportivi foarte buni) trebuie clar centralizat această formare şi cu termene bine stabilite la nivel local, regional şi naţional. Implicarea atât a muncii acestora în cadrul formării personale, cât şi a beneficiilor de care acesta ar avea parte (cum spunea un coleg şi prieten: carduri de participare la CE, etc.). Fiindcă este uşor să spui că nu avem antrenori ce să creeze sportivi de valoare, când acest sport la nivel naţional se bazează foarte mult pe implicarea personală (retribuită sau nu) a unor pasionaţi şi nimic mai mult. Fiindcă se ştie clar că atunci când ieşi din “banca studenţească” şi intri în “pâine” nu eşti plătit aşa de bine la CÂT ai de muncă sau la CÂT ai vrea ori poţi să munceşti. De aceea pe lângă programele, cursurile, testările, etc. care pot fi organizate şi puse în aplicare, TREBUIE ca antrenorul să aibă şi acea satisfacţie FINALĂ măcar. De exemplu: Ai câştigat campionatul naţional la U16 masculin? Atunci ai şansa de a participa pe banii federaţiei la CE U16, unde ai şansa de a te perfecţiona prin a vedea live meciuri, precum şi prin discuţii cu antrenori consacraţi la nivel european. De aici se poate crea ideea de competitivitate între antrenori, fiindca premiezi REAL un rezultat. Şi aşa mai departe …
2. Una din greşelile (şi ale mele) cu privire la informaţiile ce sunt acumulate de antrenorii trimişi în diferite campusuri de pregătire (nivele mici, medii şi mari), este că NU SUNT PREZENTATE antrenorilor în cadrul unor întâlniri ad-hoc locale, regionale sau naţionale. De ce am spus că este şi greşeala mea? Fiindcă atunci când am fost în asemenea campuri, nu am prezentat oficial aceste lucruri, ci doar celor care au pus întrebarea CUM a fost acolo … CE am învăţat nou … şi aşa mai departe. Însă cei care au întrebat, au primit şi răspuns … indiferent dacă a fost vorba de o discuţie live sau pe pe un site de baschet.
De aceea, revin şi spun că este foarte important ca aceste informaţii să fie prezentate eventual pe site-ul oficial al FRB la un capitol sau sub un titlu special ales de către dânşii.
3. Infrastructura şi programul orar din învăţământ sunt şi acestea o problemă, fiindcă numărul de antrenamente creşte în Serbia de la 3-5 (minibaschet) la 10-12 (juniori I), pe când în România avem cei fericiţi 3-5 pe săptămână, iar la juniori I ajungem la maxim 10 (repet: cei fericiţi).

În final spun, aşa cum am mai spus şi în altă postare, CĂ SE POATE crea un program bine stabilit şi de urmat pentru formarea şi perfecţionarea antrenorilor, însă ca pentru orice proiect (în cazul că există vreo intenţie a celor în măsură să decidă acest lucru) trebuie timp, analiză şi implicare.
Să sperăm că vom lua de bun ceea ce mister Baldwin a spus şi poate vom avea la un moment dat … antrenori bine pregătiţi => sportivi bine pregătiţi …

9 Responses to “Dezvoltarea baschetului românesc”

 • un moldovean:

  Foarte interesante consideratiile legate de pregatirea : ” tehnica ” a antrenorilor de la juniori dar ce facem cu cea psiho-pedagogica. Nu toti copii, ma refer aici inclusiv la U16, raspund pozitiv la factorii motivationali de tip racnete, insulte, invective si chiar pedepse corporale. Astfel de manifestari, care din pacate nu sunt o raritate, pot conduce la inhibarea copiilor, la inducerea uni stari de stres , de blocaj si chiar la renuntarea asumarii unor responsabilitati in timpul antrenamentelor si mai ales a jocului. Cine ar trebui sa se ocupe de pregatirea antrenorilor din acest punct de vedere ? Urmaresc de vreo 3 -4 ani fenomenul baschetului juvenil si am vazut putini antrenori care stiu sa sa apropie de tinerii lor elevi , stiu sa-i motiveze si sa se faca cu adevarat intelesi.

 • coach:

  Pregătirea psiho-pedagogică a PROFESORILOR vine de pe băncile facultăţii şi din perioada de practică din unităţile de învăţământ din timpul anilor de studenţie. Pregătirea psiho-pedagogică a ANTRENORILOR vine din cursurile de formare şi perfecţionare organizate de asociaţiile judeţene pe ramură de sport, respectiv a Municipiului Bucureşti, precum şi de la federaţiile naţionale pe ramură de sport (asta în cazul în care nu sunt interesate doar de aspectul tehnico-tactic al formării antrenorului şi atât).
  Discuţia cu privire la comportamentul … să îi spunem … “spartan” … şi detaliat mai sus este una ce am mai avut-o în trecut cu cineva. Depinde foarte mult de “calitatea” antrenorului de a observa CARE dintre sportivi POT ACCEPTA acest comportament “spartan” şi care dintre ei NU. Fiindca sunt sportivi CE ACCEPTĂ tratamente “spartane” şi sportivi ce NU ACCEPTĂ. Din punctul meu de vedere este că MAI RĂU în problema “spartaneităţii” nu este COMPORTAMENTUL antrenorului sau al sportivului, ci cel al PĂRINŢILOR, oficialilor, organizatorilor, etc. care ACCEPTĂ un asemenea comportament. Ca membru al CCA în FRB am lucrat la Codul de etică al antrenorului încă din ianuarie 2010 şi am avut o formă predată, însă bănuiesc că dacă nu a fost implementată până acum este că încă se mai lucrează la el. Sper cât de curând să apară, fiindcă sincer este foarte necesar, indiferent de obiecţiile antrenorilor sau ale profesorilor.
  Atitudinea “spartană” apare la profesori şi la antrenori din dorinţa de a avea un rezultat, în special un meci câştigat (indiferent de nivelul sau valoarea acestuia). Când ca antrenor sau profesor cu greu poţi accepta înfrângerea, atunci cu atât mai greu vei putea ÎNVÂŢA sportivii că mai şi … pierzi. De aici şi inducerea stării de nervozitate la sportivi ce au ajuns să se certe pe teren între ei sau cu arbitrii, deşi SCOPUL acestora este SĂ JOACE, precum şi SĂ FIE CÂT MAI BUNI în ceea ce joacă.
  În final pot spune că o ACADEMIE DE ANTRENORI pe ramură de sport sau pentru toate ramurile de sport ar fi un lucru MAI MULT DECÂT BENEFIC pentru formarea şi perfecţionarea antrenorilor sau al profesorilor în predare. Până atunci însă … rămâne la latitudinea celor care au în organizare competiţiile … a părinţilor … şi nu în ultimul rând al … bunului simţ al domnilor “pedagogi” …

 • un moldovean:

  Foarte corecte observatiile . In calitate de parinte mi-ar place sa cred ca majoritatea antrenorilor gandesc si se comporta astfel.
  Multumesc.

 • coach:

  Şi mie mi-ar place să cred că şi părinţii au o atitudine POZITIV-CONSTRUCTIVĂ la educaţia copiilor lor, consideraţi “sportivi” … şi totodată că ideea de Fair-Play va încolţi în minţile tuturor la un moment dat …
  Cu placere şi dacă mai sunt întrebări, le aştept cu drag.

 • Dumitru Lecca:

  Pregatirea antrenorilor la “cursurile de formare si perfectionare organizate de asociatiile judetene” o splendida lozinca comunista, de mult depasita in era informaticii. Deci “coach” daca esti membru al CCA al FRB atentie la asemenea propuneri.Excelenta propunerea de recompensare a antrenorilor tineri cu rezultate la competitii europeene sau cursuri internationale de antrenori. Intern se poate copia modelul francez unde anual pentru a-ti conduce echipa esti obligat sa participi si sa promovezi cursurile organizate de CCA Francez (nu asociatii judetene !)
  Referitor la “comportamentul spartan” corect raspunsul dat. E clar ca nu poate fi vorba decat de comportament diferentiai corelat cu caracteristicile psiho-comportamentale totdeauna foarte diferite ale subiectilor. Daca nu tii cont de particularitatile individuale chiar si in cazul problematicii grupurilor nu poti sa ai parte decat de esecuri. Despre Ted Baldwin, i-am citit si eu propunerile si comentariile dar din pacate, in multe privinte, n-a reusit sa cunoasca aprofundat specificul nostru.

 • coach:

  Cu tot respectul domn profesor, este o intenţie “comunistă” fundamentată. Pentru cei care citesc acest colţ al antrenorului, să ştiţi că activitatea Asociaţiilor judeţene pe ramură de sport, respectiv a municipiului Bucureşti (baschet in cazul nostru) este strict legată de Federaţia Sportivă Naţională prin AFILIEREA si RESPECTAREA statutului acesteia. De aici şi posibilitatea de a ORGANIZA (în mod comunist sau nu) a cursurilor de formare şi perfecţionare a antrenorilor…Ei sunt ca o “minifederaţie” în teritoriu…Păcat că la noi în ţară nu se înţelege importanţa asociaţiilor şi că unele din asociaţii nu înţeleg importanţa lor din punct de vedere POZITIV cu privire la DEZVOLTAREA ramurii sportive respective ÎN TERITORIU. Că de luat taxe şi organizat competiţii poate face aproape oricine cu o facultate la CV…
  În ceea ce priveşte exemplul francez, să ştiţi că şi eu mi-aş dori un salariu de 2000 – 5000 euro ca cetăţean român, însă nu sunt şanse… deşi mai ştii…?
  Ceea ce am scris mai sus este fundamentat conform legilor în vigoare în anul 2011… deşi au fost puse în aplicare încă din anul 2000…

  • Dumitru Lecca:

   Exista e drept competente legale ale asociatiilor judetene dar din pacate nici un fel de competente profesionale pentru a putea real contribui la formarea si perfectionarea antrenorilor. Lucrurile nu se pot rezolva decat de la nivel central cand va exista dorinta pentru asta. Cat despre modelul francez nu trebuie sa ai 2-5000 de euro pe luna pentru a-l aplica. Pentru inceput un singur curs obligatoriu pe categorii (seniori, senioare,juniori,junioare) organizat de cOLEGIUL DE ANTRENORI

   E drept asociatiile judetene au competente legale dar din pacate nu si profesionale pentru a organiza formarea si perfectionarea antrenorilor. La noi lucrul se poate realiza numai la nivel central cand va exista dorinta pentru asa ceva. Cat despre modelul francez nu trebuie sa ai 2-5000 euro pe luna pentru asta. Spre exemplu, pentru inceput, Colegiul de antrenori poate organiza 1 curs obligatoriu pe an pe categorii (seniori,senioare,juniori,junioare) la care daca nu participi nu ai drept de a conduce echipa in sezonul respectiv. Importanta este tematica acestor cursuri care plecand de la tendintele mondiale ale jocului trebuie sa ofere cursantilor instrumente concrete de lucru adaptate realitatii romanesti.

 • IONUT TUDORACHE:

  Stimate domnule,felicitari pentru comentariile dvs.Cred ca si noi ,parintii unor copii implicati in fenomenul baschet ,avem multe de invatat pentru a -i sprijini in drumul lor.

  Cu tot respectul.

 • coach:

  Pentru domn profesor:
  Continui să îmi menţin opinia cu privire la activitatea DIN TERITORIU. Poate fi organizat la nivel de asociaţie judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, cu aprobarea şi sub directa îndrumare a federaţiei sportive naţionale, CURSURI de formare şi perfecţionare a antrenorilor (eventual şi cele de reformare profesională a sportivilor). La nivel naţional este normal că federaţia sportivă naţională are ca atribut organizarea acestor cursuri sub umbrela CCA sau a unor lectori specializaţi în domeniu din cadrul universităţilor de profil în baza unui protocol bine stabilit.
  Pentru dl. Tudorache:
  Dacă vă refereaţi la comentariile mele, ţin să vă mulţumesc personal. Dacă vă refereaţi la comentariile altui stimat domn, atunci ţin să mulţumesc tot personal pentru faptul că se postează şi că sunt exprimate păreri în acest colţ al antrenorului.

  Pentru cei care citesc:
  Vă aştept cu păreri, opinii, întrebări.

Leave a Reply

foot locker europe releasing another exclusive adidas nmd r1 adidas nmd r1 foot locker eu exclusive adidas nmd xr1 vintage white adidas nmd xr1 vintage white new images adidas nmd xr1 womens adidas nmd xr1 womens triple white adidas nmd xr1 primeknit clear onix grey adidas nmd r1 suede and leather colorways adidas nmd r1 black blue s75230 womens sz 9 suede adidas nmd r1 runners peach pink black womens sizes adidas nmd xr1 primeknit clear onix grey pink bb3686 adidas nmd xr1 primeknit adidas nmd xr1 primeknit pink stripe adidas nmd xr1 women exclusive adidas nmd xr1 primeknit university blue collegiate navy adidas nmd xr1 triple white adidas nmd xr1 triple white release reminder adidas nmd xr1 triple white adidas nmd august 18th releases adidas nmd xr1 pink