adidas eqt adv sock preview adidas eqt support adv sock first look adidas eqt support adv sock first look adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock adidas eqt support adv sock colorways adidas eqt support 93 17 still breeze glitch camo adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze first look adidas eqt support 93 17 glitch camo still breeze adidas eqt support 9317 glitch camo still breeze adidas eqt adidas eqt support adv adidas eqt support adv core black adidas originals adidas eqt tactile green pack adidas eqt tactile green pack adidas eqt light green pack womens adidas eqt support 9317

Apărarea zonă

Totalbaschet.ro: Sunteți de acord cu defensiva în zonă la juniori? Daca da, de la ce vârstă și pentru cât timp să fie introdusa? Daca nu, de ce?

Ca antrenor la nivel de juniori, am folosit apărarea om la om sub toate formele ei, atât pe jumatate de teren, cât și pe întreg terenul. Am fost mai mereu întrebat DE CE nu folosesc și zona, mai ales la juniori II (15-16 ani).

Raspunsul este simplu:

1. UN JUCĂTOR JUNIOR de baschet, inclusiv nivel juniori II (feminin sau masculin), trebuie să își dezvolte capacitatea de a putea “desființa” un jucător advers. În relatia de 1×1, faza de apărare, își va dezvolta până la varsta de 16 ani orientarea spațio-temporală, asta însemnand ca “va căuta” să își “desființeze” atacantul direct, în mod special relația în joc a acestuia cu ceilalți jucători. Va realiza CUM se va apăra la un om cu minge, precum și la cel fară minge fiindcă între acești doi atacanți este o diferență foarte mare. Abia la juniori I (17-18 ani) poți spune că a acumulat cunoștințele necesare punerii în practică a unei apărari zonă, într-un colectiv omogen.

2. O ECHIPĂ omogenă este punctul forte al unei apărări zonă. Dacă fiecare jucător în parte reușeste în a-și stabiliza cunoștințele, precum și a le pune în practică, cu siguranță putem spune că vom avea o apărare zona mult mai eficientă.

În baschetul românesc la nivel de minibaschet, juniori III, juniori II și juniori I se practică ceva ce nici în ligile mari europene nu se reușeste la nivel de seniori. O apărare zonă combinată cu om la om … sub “ascundere” că este apărare om la om cu ajutor, deși regulamentul nu permite până la anumite vârste conform FRB. De aici apare și lipsa înțelegerii apărării în cazul unui jucător, mai ales în cadrul lucrului în echipă, a timpului pierdut cu explicații pentru ACELAȘI lucru făcut greșit, precum și rezultatele slabe la nivel european la nivel de juniori (mai ales la masculin).

Ca sfat, în final, recomand ca antrenorii să înțeleagă că indiferent de motiv, nu trebuie să treacă RAPID peste PRIMA apărare ce trebuie învățată de un junior: OM LA OM. Doar la nivel de juniori I să pună în aplicare apărarea zona, deși din punctul meu de vedere ar putea și de la nivel de juniori II, cu o singură condiție: selecția și pregătirea performanțială să înceapă cu strictete de la vârsta de 8-9 ani, iar pentru cei care spun că nu se poate, va pot spune că SE POATE !

4 Responses to “Apărarea zonă”

 • eu:

  Total de acord. Insa, de ce ne cramponam in a incepe grupe de performanta la 8-9 ani daca in perioada adolescentei jucatorii isi pierd motivatia sau incep sa manifeste interes catre alte activitati? Se investeste foarte mult in jucatori de 14-15-16 ani care se lasa de baschet pana la 18 ani.
  De asemenea am observat ca nu se cauta jucatorii cu o disponibilitate mare la efort si cu o putere de concentrare si intelegere peste medie, ci se cauta talentul. De aceea cred ca baschetul la noi da gres. Talentele le tinem in brate in loc sa ii punem la treaba serios. Din punctul meu de vedere aceste cantonamente cu loturile nationale nu isi ating scopul. jucatorii au nevoie de perioade in care sa se pregatesca exclusiv individual ori singura experienta pozitiva pe care o aduc aceste actiuni ale echipelor nationale este data de meciurile internationale. De asemenea legat de aparare, un jucator care este un aparator excelent la nivel de juniori va avea nevoie de o abordare radical schimbata atunci cand va ajunge sa joace impotriva seniorilor romani, americani sau sarbi.
  Nu am foarte mult timp la dispozitie insa promit sa revin si cu alte comentarii si subiecte de dezbatere.
  Cu stima!

 • coach:

  Investirea in echipe de performanta, mai ales la cei cu varste mici (chiar de gradinita) este un factor important al performantei la nivel de seniori. Fiindca acolo apare placerea … dorinta de a-si manifesta calitatile motrice dobandite (fara sa isi dea seama) si coroborate cu acestea, apare si OCHIUL antrenorului, ce va face diferentierea intre ei (proces de selectie). Ai spus ca “talentele le tinem in brate” … Sunt de acord, insa NOI credem ca ele sunt talente … si mai grav este ca nu CAUTAM alte talente, poate “mai” talente decat ceea ce VINE catre baschet. Iarasi ideea de selectie si modul in care aceasta este facuta. Fiindca la un club VIN un numar de 30 copii … si merg mai departe 5 dintre ei (talentati sau nu. DE CE NU CAUTA 100 de copii sa aduca in sala ca apoi sa ramana 2 grupe de 12 copii (talentati) ?
  Faptul ca exista loturi nationale de juniori, este un lucru foarte bun si important implementat de federatie, tocmai sa vina in sprijinul pregatirii acestor copii talentati, mai ales in ideea meciurilor internationale la care faci referire. Din pacate, Federatia Romana de Baschet NU creeaza sportivi juniori, ci ii indruma si ii sprijina prin proiectele sale sa se dezvolte in cadrul loturilor nationale. VINA este a antrenorilor de la cluburi ce isi fac treaba strict in acea ORA si JUMATATE si atat, fara sa ii intereseze dezvoltarea lor din cadrul clubului … a echipei … ca apoi sa fie selectati in loturi si asa ami departe.
  De aceea am spus ca NOI credem ca sunt talente … fiindca daca ne uitam la diferenta intre un sportiv nascut 89 si Ricky Rubio … CARE ESTE DIFERENTA ? Cine este talentat … ? La ce nivel este talentat … ? Si asa mai departe …
  Un lucru este cert insa: TOTUL PLEACA DE JOS ! Cluburi … antrenori … sportivi …

 • @coach: spuneti ca “VINA este a antrenorilor de la cluburi ce isi fac treaba strict in acea ORA si JUMATATE si atat, fara sa ii intereseze dezvoltarea lor din cadrul clubului … a echipei … ca apoi sa fie selectati in loturi si asa ami departe.”….Nu spun ca nu aveti dreptate insa concret, cum anume ar trebui sa arate activitatea unui antrenor in cadrul unui club pentru a ajuta cat mai mult la dezvoltarea unui sportiv?

 • coach:

  @Costin:
  Ar fi foarte mult de povestit … fiindca aici intra si pregatirea lui … cunostintele pe care le poseda … interesul in a creea jucatori de o reala valoare (europeana sau/si mondiala)… Din punctul meu de vedere 3 lucruri sunt importante:
  1. Interesul in pregatirea individului sau a echipei, sa nu fie al tau ca antrenor, ci IN JUCATOR, respectiv JUCATORI.
  2. Pregatirea psihologica a jucatorilor porneste de la varste mici, iar ei nu trebuie invatati cu ideea de “victorii mici si rapide” … ci unele de LUNGA durata, dupa o MUNCA depusa in prealabil, ca apoi sa le poti mari OBIECTIVUL de la un campionat national castigat la o selectie in lotul national si ulterior castigarea unui campionat european.
  3. Ultimul este cel mai important, acesta fiind documentarea personala. Multi antrenori cred ca odata ajunsi la conducerea unei echipe, ceea ce au facut in trecut este de ajuns. NU ESTE DE AJUNS ! Sportul evolueaza de la an la an aproape mai ales de la descoperirea de noi si noi tehnici de masurare a sportivilor din toate punctele de vedere.

Leave a Reply

foot locker europe releasing another exclusive adidas nmd r1 adidas nmd r1 foot locker eu exclusive adidas nmd xr1 vintage white adidas nmd xr1 vintage white new images adidas nmd xr1 womens adidas nmd xr1 womens triple white adidas nmd xr1 primeknit clear onix grey adidas nmd r1 suede and leather colorways adidas nmd r1 black blue s75230 womens sz 9 suede adidas nmd r1 runners peach pink black womens sizes adidas nmd xr1 primeknit clear onix grey pink bb3686 adidas nmd xr1 primeknit adidas nmd xr1 primeknit pink stripe adidas nmd xr1 women exclusive adidas nmd xr1 primeknit university blue collegiate navy adidas nmd xr1 triple white adidas nmd xr1 triple white release reminder adidas nmd xr1 triple white adidas nmd august 18th releases adidas nmd xr1 pink